Kontorsstädning: hur man gör det steg för steg

Letar du efter tips för effektiv kontorsstädning? Då är det här blogginlägg för dig.

Ett rent kontor är inte bara bra för att det ser bra ut för dina kunder, utan du som arbetsgivare också skyldig att förbereda dina kontor för anställda på ett sådant sätt att det inte finns några hot mot livet och hälsa. Regelbunden rengöring är också nödvändig för detta.

Från att skapa en städplan till lagliga och vardagliga tips om alla aspekter av kontorsstädning – vi kommer i klara steg att berätta hur du kan piska upp ditt kontorsutrymme utan att försumma särskilt kritiska områden.

Steg ett: Definiera tydliga ansvarsområden!

Visste du: Kan arbetsgivaren tvinga anställda att städa?
I princip kan arbetsgivaren ta över städverksamheten själv eller använda sin egen personal. Detta är dock endast möjligt med förbehåll för att arbetstagarens ställning och uppgifter beaktas och hans / hennes samtycke.

Enligt ”rätten att ge instruktioner” får arbetsgivaren endast tilldela arbete till lika värde för sina anställda som dokumenteras skriftligt i anställningsavtalet.

Dessutom, när man letar efter lämplig kontorsstädning i Malmö eller någon annan stad, kan arbetsgivaren också kontakta en professionell tjänsteleverantör som tar över den ordinarie städverksamheten på tidigare överenskomna villkor.

För att samordna de enskilda priserna för kontorsstädning är det lämpligt att i förväg få ett icke-bindande erbjudande från flera leverantörer.

Steg två: optimal förberedelse med en rengöringsplan för kontorsstädning!

Oavsett om du arbetar med professionell kontorsstädning i Malmö-området eller i hela Sverige, eller om du sköter städningen – måste rengöringen av kontorslokaler planeras väl.

En separat rengöringsplan för kontoret registrerar exakt vilka uppgifter som tas över av vilken person, i vilken tidscykel och när de faktiskt har slutförts.

Steg tre: ta bort damm ordentligt!

Ditt kontor är en riktig magnet för damm. Papper och många kontorsredskap är en idealisk grogrund för dammavlagring.

För rengöring bör alla föremål tas bort regelbundet från skrivbord och hyllor och dammas av ordentligt. Detta fungerar bäst med en mikrofiberduk eller en speciell dammduk.

Då och då är det bra att rengöra ytor med en fuktig trasa, då även de minsta dammpartiklarna tas bort på ett tillförlitligt sätt.

Steg fyra: Var uppmärksam på glasytorna!

Välskötta fönster är lika viktiga vid professionell kontorsrengöring som glasdörrar eller andra glasytor. Speciellt spår av smuts eller fingeravtryck skapar snabbt ett ohygieniskt första intryck.

Dessa fläckar kan rengöras på nolltid med ett vanligt glasrengöringsmedel och en mikrofiberduk. Håll alltid glasrengöraren till hands vid rengöring, för glittrande renhet även på genomskinliga ytor.

Vänligen försumma inte fönstren och ta med fönstret som en integrerad del av din kontorsstädning.

Steg fem: Hygienisk renhet inte bara i toaletterna!

I städplanen för kontorsstädning är det fokus på sanitära anläggningar. Förutom noggrann rengöring inkluderar detta också tillförlitlig desinfektion. Glöm inte att fylla på hygienartiklar som toalettpapper, tvättautomater, pappershanddukar med mera.

Men var försiktig, många människor ger efter för den felaktiga tron att toaletter innehåller de flesta bakterier och virus. Tyvärr är dörrhandtag, telefonmottagare och elektroniska enheter som tangentbord och datamöss ofta mycket mer drabbade av bakterier som orsakar sjukdomar, eftersom de sällan rengörs noggrant. Du kan läsa mer om detta i följande steg.

Steg sex: Rengör elektroniska enheter individuellt!

Fokusera också på elektroniska enheter och hur du bäst rengör dem. Speciella rengöringsmedel och våtservetter tar inte bara bort fingeravtryck. Desinfektionsdukar och sprayer säkerställer också renhet i de områden där vi inte kan upptäcka hygienisk renhet med blotta ögat.

Skötsel av elektriska apparater omfattar inte bara datorer eller hårdvara utan till exempel regelbunden rengöring av kaffemaskiner (t.ex. avkalkning), diskmaskiner, ugnar eller mikrovågsungnar.

Använd i detta fall även rengöringsmedel som rekommenderas speciellt för respektive enhetstyp. Tack vare systematisk skötsel smakar inte bara det dagliga kaffet friskt, utan torkade rester i diskmaskinen eller ugnen har heller ingen chans.

Steg sju: Utför lämplig golvrengöring!

I detta steg kretsar allt om skötseln av golvbeläggningen. Här måste naturligtvis rengöringen som används matcha motsvarande yta. Noggrann förrengöring med en stickdammsugare är perfekt för laminat, parkett, matta eller industriella golv. Inte bara tas stora ”dammråttor” bort från hörnen, men fint damm tas också upp.

När du rengör golvet torkas vattentäta golv bäst med varmt vatten och ett lämpligt rengöringsmedel. Mattor bör regelbundet utsättas för professionell fuktrengöring för att ta bort fula vardagliga fläckar.

För en golvbeläggning som du kommer att njuta av under lång tid, beroende på material och skick, är det lämpligt att utföra en impregnerings- eller underhållsbehandling utöver regelbunden golvrengöring. Detta tar inte bara bort envisa spår av skor, vägsmuts och fläckar från golvet utan gör det också mer motståndskraftigt mot ny smuts.

Steg åtta: Slutbehandlingen!

Steg för steg har du gjort dina kontor glittrande. För att säkerställa att det förblir så, bör du hålla dig till rengöringsplanen för underhållsstädning av ditt kontor och rengöra det noggrant med jämna mellanrum.

Detta är det enda sättet att säkerställa att ditt kontor alltid lämnar ett gott intryck, även om en kund eller partner besöker dig snabbt.

Du kan lägga pricken över i:et genom vänliga kontorslokaler med utvalda gröna växter. Dessa lyfter inte bara stämningen utan ger också frisk luft.